Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörü Beytullah Uygur 10. Başvuru Çağrı İlanının süresinin tamamlanmasının ardından çağrı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uygur, “Çağrı ilanı kapsamında da 975 milyon yatırım tutarlı 399 milyon hibe tutarlı proje kabulü yaparak 42 İl Koordinatörlüğü arasında birinci olduk” dedi.
Değerlendirmesinde TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü olarak büyük bir ivme kazanmış durumda olduklarının altını çizen Uygur, “Son üç çağrıdır, gerek kabul edilen proje sayısı, gerek yatırım uygun harcama tutarı gerekse ödenecek hibe tutarları bakımından 42 il koordinatörlüğü içerisinde birinci sıradayız. 7 Ocak 2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli tarafından 1 milyar 125 milyon TL bütçeye sahip IPARD II Programı 10. başvuru çağrı ilanını duyurulmuştu. Çağrı ilanından bugüne kadar geçen sürede pandemi kurallarına uygun olarak potansiyel faydalanıcılara yönelik tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirerek 9 Nisan 2021 tarihi itibariyle Mersin İl Koordinatörlüğü olarak 975 milyon TL’lik uygun harcama tutarlı 10. çağrının proje kabul işlemelerini tamamlamış bulunuyoruz. Çok verimli geçen bu süre zarfının meyvelerini bugün almanın mutluluğunu içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
“42 İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ARASINDA BİRİNCİ OLDUK”
TKDK’nın Mersin ilinin de içinde yer aldığı 42 ilde teşkilatlandığını belirten Uygur, “Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TKDK, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’nu proje karşılığında hibe olarak kullandırmaktadır. Bu destek ‘Kamu Katkısı’ olarak adlandırılmakta olup söz konusu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılmaktadır. Kabul edilen projelere yüzde 40 ile yüzde 70 arasında hibe sağlanacaktır. 10’uncu proje başvurularımız Hayvansal Üretim- Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar, İşleme ve Pazarlama-Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar, başlıkları altında başvurular kabul edilmiştir. Söz konusu tedbirlere göre değişmekle birlikte yüzde 40 ile yüzde 70 arasında hibe sağlanacaktır. TKDK’nın desteklediği sektörlerde sağladığı hibe olanaklarına ek olarak sağladığı KDV, ÖTV, Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyetleri de bulunmaktadır. Ayrıca bakanlığımız tarafından, yatırımcılara kolaylık sağlamak amacıyla, yatırım öncesi finansman kaynağı sağlayabilmek için ödeme yapacağımız hibe desteğinin yüzde 50’si tutarında avans alabilme imkanını sağlandı” dedi.
İl Koordinatörü Uygur 10.çağrı kapsamında 975 milyon TL’lik uygun harcama tutarlı 128 proje aldıklarını bildirerek şunları kaydetti; “Daha önceki Çağrı ve Ödeme dönemlerinde olduğu gibi bu çağrı ilanı kapsamında da 975 milyon yatırım tutarlı 399 milyon hibe tutarlı proje kabulü yaparak 42 İl Koordinatörlüğü arasında birinci olduk. Söz konusu 128 projenin 20 tanesi Hayvansal Üretim ana baslığı altında iken 108 tanesi de İşleme ve Pazarlama sektörüne ait projelerdir. Bu yılki hedeflerimiz doğrultusunda kabul edilen projelerin zaman kaybetmeden incelemelerini tamamlayarak Türkiye ekonomisine ve Mersinimize kazandırmayı planlıyoruz. Ülkemize, Mersinimize ve de en önemlisi yatırımcılarımıza hayırlı olsun”